Toegankelijkheid van stemlokalen (2024)

Laatste update: 6 oktober 2024

Over het onderzoek

In de Kieswet staat dat alle stemlokalen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Als niet alle stemlokalen toegankelijk kunnen zijn, dan moet het college aan de gemeenteraad laten weten waarom niet.

Ons onderzoek gaat over de toegankelijkheid van de Amsterdamse stemlokalen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024. We onderzoeken in hoeverre de stemlokalen toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook onderzoeken we in hoeverre het college Amsterdammers en de raad goed informeert over de toegankelijkheid.

Status

Op 2 mei 2024 publiceerden we de onderzoeksopzet van het onderzoek. We maakten het onderzoek openbaar op 10 oktober 2024. Lees hier het bestuurlijk rapport.

Samenvatting

We onderzochten de toegankelijkheid van de Amsterdamse stemlocaties voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat deden we tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024. Ons onderzoek is af en staat vanaf vandaag online. Onze conclusie? De toegankelijkheid van stemlocaties valt in de praktijk tegen.

De gemeente Amsterdam besteedt aandacht aan toegankelijkheid wanneer ze stemlocaties kiest en inricht. Volgens de gemeente is vier op de vijf stemlocaties toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking. Op verkiezingsdag bezochten we een groot aantal stemlocaties om na te gaan of deze ook echt toegankelijk zijn. Dat deden we door te kijken of de stemlocaties voldeden aan landelijk geldende criteria voor toegankelijkheid.

Een op de vijf stemlocaties toegankelijk
Van de locaties die volgens de gemeente toegankelijk zijn, is ongeveer een op de vijf echt toegankelijk. We hebben locaties als toegankelijk beoordeeld wanneer ze voldoen aan de cruciale criteria die gelden voor toegankelijkheid. Stemlocaties voldoen gemiddeld aan veel cruciale en wenselijke criteria. Maar slechts een vijfde voldoet aan alle cruciale criteria. Dat betekent dat mensen met een lichamelijke beperking veel stemlocaties niet zelfstandig en gelijkwaardig kunnen gebruiken.

Een op de zeven kiezers moet ver reizen
Ook onderzochten we hoe ver kiezers moeten reizen naar een stemlocatie. De gemeente wil voor alle stemgerechtigden binnen vijfhonderd meter een stemlocatie hebben. Wij concluderen dat 13% van de stemgerechtigden meer dan vijfhonderd meter moet reizen tot de dichtstbijzijnde stemlocatie. Er zijn grote verschillen binnen de gemeente in deze afstanden. Kiezers moeten vooral ver reizen in de stadsdelen waar de opkomst vrij laag is en waar vrij veel mensen met een fysieke beperking wonen. Die stadsdelen zijn Nieuw-West en Zuidoost.

Informatievoorziening kan beter
Tot slot keken we naar de informatie die de gemeente gaf over de toegankelijkheid van stemlocaties. We zagen dat informatie in de verkiezingskrant en op de gemeentelijke website niet altijd hetzelfde was. Soms miste er informatie. Het college heeft de gemeenteraad wel op tijd informatie gegeven over de toegankelijkheid van stemlocaties. Maar de informatie over de afstanden tot stemlocaties was niet compleet. Tot slot heeft het college de kiezers en de raad geen goede informatie gegeven over het percentage van toegankelijke stemlocaties. Dat blijkt uit het verschil tussen de officiële cijfers en wat wij hebben gezien tijdens verkiezingsdag.

Ons advies aan het college
We raden het college allereerst aan om realistischer te zijn over wat toegankelijke stemlocaties zijn. Daarvoor moet het college duidelijk maken aan welke voorwaarden toegankelijke stemlocaties moeten voldoen en elke stemlocatie op dezelfde manier controleren. Ook adviseren we om de toegankelijkheid van stemlocaties te verbeteren. Daarvoor is het goed om te starten bij verbeteringen van de cruciale onderdelen van toegankelijkheid. En bij verbeteringen die vrij weinig tijd en geld kosten en/of verbeteringen die kansengelijkheid vergroten. Ons laatste advies is om betere informatie te geven aan kiezers en raad. Informatie die klopt en die volledig en overal hetzelfde is.

De burgemeester en wethouders nemen onze aanbevelingen over. Zij geven ook aan hoe ze ons advies willen uitvoeren. In ons nawoord delen we twee punten om op te letten bij het uitvoeren van de eerste aanbeveling.

Feiten en cijfers
  • De gemeente Amsterdam regelde voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024 350 stemlocaties. Volgens de gemeente is zo’n 80% van deze locaties toegankelijk.
  • Wij concluderen dat van de locaties die volgens de gemeente toegankelijk zijn ongeveer een op de vijf écht toegankelijk is. Ze voldoen dan aan alle cruciale criteria voor toegankelijkheid
  • Als we alle criteria meenemen, ongeacht of die cruciaal zijn of wenselijk, dan voldoet de gemiddelde locatie aan ongeveer twee derde van die criteria.
  • 13% van de stemgerechtigden moet meer dan vijfhonderd meter reizen tot de dichtstbijzijnde stemlocatie.
  • Het percentage bewoners dat meer dan vijfhonderd meter moet afleggen ligt het laagst in Centrum (1%) en West (4%) en het hoogst in Nieuw-West (18%), Weesp (29%) en Zuidoost (30%).
  • 91% van de voorzitters van stembureaus was tevreden met de toegankelijkheid van hun stemlocatie. Tegelijkertijd signaleerden ze ook vaak obstakels en hebben ze suggesties voor hoe het beter kan.
  • Bij ongeveer een op de acht stemlocaties is de informatie niet hetzelfde over de toegankelijkheid in de Verkiezingskrant en op de gemeentelijke website.
×

Tijdlijn

verwacht: 10 oktober 2024
10 oktober 2024

Publicatie

1 mei 2024

Onderzoeksopzet

Gerelateerd onderzoek

Toegankelijkheid van openbare toiletten

Toegang tot ambulante ondersteuning en dagbesteding

Toegankelijkheid van stemlocaties (2019)