Publieksonderzoek 2020: Groen in de stad

Laatste update: 9 november 2021

Over het onderzoek

Het groen in Amsterdam is voor veel Amsterdammers van grote waarde. Zo blijkt onder meer uit het Grote groenonderzoek uit 2018 dat steeds meer mensen het groen in de openbare ruimte gebruiken. Ook het college van burgemeester en wethouders onderkent het belang van groen in de stad en heeft de ambitie uitgesproken in het Coalitieakkoord (2018) om de openbare ruimte in de stad groen en gezond te houden.

Dit is het publieksonderzoek van 2020. Ons burgerpanel heeft dit onderwerp gekozen voor ons onderzoeksprogramma 2020. Met dit onderzoek willen we in beeld brengen of er in Amsterdam voldoende, goed en bruikbaar groen is. Daarnaast bekijken we hoezeer kan worden gevolgd in welke mate het college haar ambities (in de toekomst) realiseert.

Status

Het onderzoek is afgerond. We publiceerden de onderzoeksopzet op 8 juli 2020. Op 29 september 2021 maakten we het onderzoek openbaar. Lees de gedetailleerde onderzoeksbevindingen in het onderzoeksrapport. En lees de belangrijkste conclusies in het bestuurlijk rapport.

Samenvatting

Het is niet goed mogelijk om te beoordelen of in Amsterdam er voldoende, goed en bruikbaar groen is. Hoewel het college veel ambities heeft ten aanzien van groen, is het beleid nog in ontwikkeling en ontbreken daardoor heldere normen. Dat is problematisch, omdat de stad ook moet groeien zonder dat het groen in het geding komt. Zonder goede normen kan bijvoorbeeld niet bewaakt worden of ruimtelijke ontwikkelingen niet te veel ten koste gaan van het groen.

Hoewel Amsterdammers het groen in Amsterdam positief waarderen, zijn er duidelijke signalen dat groen niet altijd de ruimte en aandacht krijgt die nodig wordt geacht door deskundigen en betrokken ambtenaren. Dat geldt in het bijzonder voor groen dat moet bijdragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. Duidelijk is ook dat het aanwezige groen sterk verschilt van buurt tot buurt. In Centrum, en meer verrassend, in Oost, lijkt het groen het meest onder druk te staan.

Tot slot gaven ambtenaren aan dat zij knelpunten ervaren om de groene ambities te realiseren. De beschikbare budgetten, in het bijzonder voor beheer, zouden niet toereikend zijn. Maar ook blijkt het niet vanzelfsprekend dat groen voldoende aandacht krijgt bij ruimtelijke ontwikkelingen. Daarnaast verloopt de ambtelijke samenwerking nog wat stroef en ervaart men medebeheer door bewoners als ingewikkeld.

Feiten & cijfers
  • Coalitieakkoord (mei 2018): uitbreiding van de stad alleen mogelijk met behoud van groene kwaliteiten Amsterdam
  • Groenvisie 2020-2050 (december 2020): ‘groen, tenzij…’
  • Referentienormen voor groen in nieuwe gebieden gebaseerd op ervaringen in IJburg, meer houvast om hoeveelheid groen te beoordelen ontbreekt
  • Amsterdammers geven het groen een 7,0 in onze enquête, maar zijn minder tevreden over het schoonhouden en de rust in het groen
  • Deskundigen zien in 4 casussen knelpunten op het vlak van klimaatadaptatie en natuur. Vooral in IJburg West en de Stadionbuurt vinden zij dat er relatief weinig groen is
  • Hoeveelheid gemeten groen varieert afhankelijk van bron en meetmethode: van 37,5% van het grondoppervlak (CBS) tot 53,8% (satellietbeelden)
  • Beeld van hoeveelheid groen per wijk varieert per invalshoek, maar in Centrum en Oost lijkt telkens sprake van relatief weinig groen

×

Tijdlijn

10 november 2021

Gehamerd in raadsvergadering

3 november 2021

Behandeling in commissie WB

29 september 2021

Publicatie

Klik op onderstaande afbeelding en bekijk de interactieve kaarten

Digitale schouw groen in de casusgebieden

8 juli 2020

Publicatie onderzoeksopzet

Gerelateerd onderzoek

Publieksonderzoek 2019: De gemengde stad

Publieksonderzoek 2019: Woonbeleid in Zaanstad

Publieksonderzoek 2018: Handhaving en overlast