Brandweerzorg in de Amsterdamse haven

Laatste update: 27 januari 2019

Over het onderzoek

De haven van Amsterdam heeft een bijzonder risicoprofiel. Dat komt, omdat er veel bedrijven zijn met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Daarom kunnen de gevolgen van een brand in de Amsterdamse haven een grote impact hebben. Daarnaast blijkt de brandweer niet altijd binnen de wettelijke norm van 8 minuten aanwezig te kunnen zijn. In Brandweerzorg in de Amsterdamse haven onderzoeken we de risico’s in de haven. Dus: in hoeverre is de brandweerzorg in de Amsterdamse haven (gezien de risico’s) adequaat? En wordt de gemeenteraad hierbij betrokken? Dat onderzoeken we in dit onderzoek.

We richten ons hierbij op één specifiek gebied binnen de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland: de Amsterdamse haven. Dat betekent dat we niet of nauwelijks kijken naar de rest van de regio of andere havens in Europa. De Amsterdamse haven bestaat volgens de Brandweer Amsterdam-Amstelland uit twee delen. Het eerste deel is de buurt het Westelijk Havengebied waar de zware industrie gevestigd is. Het tweede deel wordt ook wel ‘Sloterdijken’ genoemd; daar zitten vooral bedrijven.

Status

Op 14 maart 2018 publiceerden we de onderzoeksopzet. Uiteindelijk is het volledige onderzoek op 6 december 2018 gepubliceerd. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk de conclusies in het bestuurlijk rapport. En lees het onderzoeksrapport voor de belangrijkste onderzoeksresultaten. De gemeenteraad nam op 23 januari 2019 de aanbevelingen over.

Tijdlijn

23 januari 2019

Behandeling in de gemeenteraad

10 januari 2019

Behandeling in commissie AZ

6 december 2018

Aanbieding in commissie AZ

6 december 2018

Publicatie onderzoek

15 maart 2018

Onderzoeksopzet

1 december 2016

Verkenning