In de media
Gepubliceerd 7 november 2024
De Rekenkamer Amsterdam deed dit jaar onderzoek naar speel en sportplekken in Amsterdam en deed daarvan verslag in het rapport Sport- en speelplekken in de openbare ruimte. Hieruit blijkt dat Weespers het meest ontevreden zijn over het aanbod.
Lees meer hier
Gepubliceerd op 6 november 2024
De gemeente trekt onvoldoende geld uit om sport- en speelplekken te onderhouden. De ambitie om mensen aan het bewegen te krijgen strookt niet met de middelen die beschikbaar worden gesteld, stelt de Rekenkamer Amsterdam. En die conclusie past in een breder plaatje.
Lees meer hier
Gepubliceerd op: 30 september 2024
Hoeveel energie een huishouden verbruikt, varieert sterk. Het is onder meer afhankelijk van de woningkenmerken en het gedrag van bewoners. Richting de klimaattransitie wordt isolatie van woningen vaak als belangrijke stap gezien. Mede door de grote variatie in het energieverbruik tussen huishoudens kan de effectiviteit van isolatiemaatregelen echter sterk verschillen, zelfs als mensen vergelijkbare woningen hebben.
Gepubliceerd op: 24 oktober 2024
Onderzoek van de Rekenkamer Amsterdam laat zien dat het ophalen van grof afval op een vaste dag weliswaar de hoogste service biedt aan inwoners, maar relatief ook duur is én minder duurzaam.
Gepubliceerd op: 23 oktober 2024
Amsterdam tast in het duister over wat de inzameling van grofvuil kost en wat die oplevert. Wel lijkt het erop dat die een stuk efficiënter kan, concludeert de Rekenkamer. Zo komt iemand die afval verkeerd aan de straat zet daar vaak mee weg, want de pakkans is klein.
Gepubliceerd op: 23 oktober 2024
De Rekenkamer Amsterdam-Zaanstad rekent in een onderzoek van maar liefst 286 pagina’s hard af met de inzameling van grof afval in Amsterdam. Het grof-afvalbeleid is versnipperd over algemene afvalbeleidsstukken en er zijn geen vrijwel geen specifieke doelstellingen voor grof afval en wat de inzameling mag kosten. Voor een circulaire afvalketen moet het afval zo veel mogelijk hoogwaardig worden verwerkt (recycling). Hoe? Dat is onduidelijk.
Meer lezen? Ga naar het artikel.
Gepubliceerd op: 14 oktober 2024
Het wordt voor de gemeenteraad steeds lastiger om overzicht te houden, signaleert de rekenkamer.
Gepubliceerd op: 10 oktober 2024
De toegankelijkheid van stemlocaties in Amsterdam valt in de praktijk tegen. Van alle stemlocaties die de gemeente als volledig toegankelijk had bestempeld, kan slechts een vijfde daadwerkelijk door mensen met een lichamelijke beperking zelfstandig en gelijkwaardig worden gebruikt.
Gepubliceerd op: 10 oktober 2024
De toegankelijkheid van stemlocaties voor Amsterdammers met een lichamelijke beperking valt in de praktijk tegen. Dat is de conclusie van de Rekenkamer na onderzoek tijdens de verkiezingen op 6 juni. Vandaag publiceerde de Rekenkamer zijn onderzoeksresultaten.
Gepubliceerd op: 10 oktober 2024
De Rekenkamer Amsterdam-Zaanstad onderzocht tijdens de verkiezingen in juni de toegankelijkheid van Amsterdamse stemlocaties voor mensen met een lichamelijke beperking. ‘Conclusie? De toegankelijkheid van stemlocaties valt in de praktijk tegen.’De gemeente neemt de aanbevelingen uit het onderzoek over en stelde een actieplan op.
Gepubliceerd op 10 oktober 2024
De toegankelijkheid van stemlocaties in Amsterdam valt in de praktijk tegen. Van alle stemlocaties die de gemeente als volledig toegankelijk had bestempeld, kan slechts een vijfde daadwerkelijk door mensen met een lichamelijke beperking zelfstandig en gelijkwaardig worden gebruikt.
Het was de symbolische start van een nieuw tijdperk op de Wallen: de opening van restaurant Anna. Maar na een paar jaar viel het doek voor de eetgelegenheid, én voor het project dat de buurt moest opwaarderen. Lees meer….
Gepubliceerd op: 10 juli 2024
In vergelijking met andere grote gemeenten komen bij Zaanstad ‘structureel’ meer klachten binnen van burgers. In Zaanstad lag dat in de periode 2020-2022 tussen de 45 en 54 klachten per 10.000 inwoners per jaar, bij acht vergelijkbare grote gemeenten lag dat tussen de 20 en de 22. Zaanstad scoort “gemiddeld circa 130% structureel hoger.”
Gepubliceerd op 30 mei 2024
Het Waterschap Amstel, Gooi & Vecht en de gemeente Amsterdam stoppen de samenwerking met Stichting Waternet. Dat bevestigt de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst. Daarmee komt een einde aan een unieke waterbeheersituatie in ons land.
Lees het hele artikel op nos.nl.
Gepubliceerd op 16 april 2023
De Rekenkamer Amsterdam doet onderzoek naar de speel- en sportplekken in de gemeente Amsterdam. Inwoners van Weesp kunnen hun mening geven over de speelplekken in Weesp.
Lees het hele artikel op weespernieuws.nl.
Gepubliceerd op 30 mei 2024
Na jaren van financiële tegenvallers, falende ICT en achterstallig onderhoud blijkt de samenwerkingsstructuur niet langer houdbaar.
Lees het hele artikel op binnenlandsbestuur.nl.
Gepubliceerd op 11 juni 2024
Het college heeft ingestemd met een nieuwe participatieverordening. Dat is een lijst van regels die ervoor moeten zorgen dat de participatie van Amsterdammers bij nieuw beleid overal binnen de gemeente hetzelfde is.
Lees het hele artikel op at5.nl.
Gepubliceerd op 17 juni 2024
Als het aan de gemeente ligt, wordt grofvuil in de toekomst niet meer zonder het maken van een afspraak op straat geplaatst en gaan Amsterdammers het grofvuil ‘zoveel mogelijk’ zelf wegbrengen. Dat kan bijvoorbeeld met een van de gemeente geleende elektrische bakfiets, schrijft wethouder Hester van Buren (Afval en Reiniging).
Lees het hele artikel op AT5.nl.
Gepubliceerd op 14 februari 2024.
Een aantal grote gemeenten heeft zijn hoogrisico-algoritmes inmiddels gepubliceerd in het landelijke algoritmeregister. De overgrote meerderheid volgt nog niet. Maar regelgeving is in aantocht en ook de maatschappelijke druk neemt toe.
Lees het volledige artikel op gemeente.nu.
Gepubliceerd 28 november 2023
315 gemeenten publiceren nog geen algoritmes in het nationaal Algoritmeregister. Het aantal aansluitingen stijgt wel.
Lees hier verder.
Gepubliceerd 3 december 2023
Sekswerkers zien verhuizen naar een nieuw erotisch centrum in Amsterdam, zoals de burgemeester wil, niet zitten. ‘Van seks word je niet dronken. Van seks word je niet stoned. Van seks ga je niet poepen in een steeg. En toch zijn het alleen de sekswerkers die moeten verplaatsen.’
Lees hier het hele artikel.
Gepubliceerd 20 oktober 2023
De gemeente legt niet goed uit hoe algoritmen zijn gebruikt bij het nemen van besluiten over burgers.
In de handleiding die de gemeente Amsterdam heeft opgesteld om meer grip te krijgen op algoritmen, is nog veel ruimte voor verbetering. Dat concludeert de Rekenkamer Metropool Amsterdam (RMA), die onderzoek deed naar de handleiding die de gemeente vorig jaar opstelde om de algoritmen die de gemeente gebruikt transparanter en inzichtelijker te maken.
Lees hier het hele artikel
Gepubliceerd 21 november 2023
Het Amsterdams college informeert de gemeenteraad achteraf onvoldoende over het verloop van participatie, constateerde de Amsterdamse rekenkamer. Raadslid Juliet Broersen van Volt steekt de hand in eigen boezem en vindt dat de gemeenteraad het college hierin beter moet controleren. Ze vindt ook dat de raad eerder moet spreken over participatie: niet nadat het beleid al in kannen en kruiken is, maar bij het prille begin.
Lees hier het hele artikel
Gepubliceerd 20 oktober 2023
Amsterdam controleert niet sluitend alle voorwaarden die aan bouwers van middeldure huurwoningen zijn gesteld. De gemeente houdt vooral afspraken bij die vanaf 2017 zijn gemaakt. Bij huurwoningen die eerder zijn aanbesteed is dat minder duidelijk. Dat constateert de Rekenkamer van de Metropoolregio Amsterdam in het rapport ‘Behoud betaalbare huurwoningen’. De Rekenkamer vindt dat er een sluitender handhavingsbeleid moet komen. Het college neemt het advies over.
Lees hier verder: klik
Gepubliceerd 20 oktober 2023
In de handleiding die de gemeente Amsterdam heeft opgesteld om meer grip te krijgen op algoritmen, is nog veel ruimte voor verbetering. Dat concludeert de Rekenkamer Metropool Amsterdam (RMA), die onderzoek deed naar de handleiding die de gemeente vorig jaar opstelde om de algoritmen die de gemeente gebruikt transparanter en inzichtelijker te maken. Amsterdam gebruikt veel algoritmen, bijvoorbeeld voor het scannen van nummerborden voor parkeercontroles of om de WOZ-waarde van woningen te berekenen.
Lees hier verder: klik
Gepubliceerd op 20 november 2023
AMSTERDAM – De rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar de inzameling van grof afval door de gemeente Amsterdam. Inwoners worden gevraagd om voor het onderzoek een enquête in te vullen waarin zij kunnen laten weten wat ze van de inzameling van grof afval vinden. Het gaat bij grof afval om spullen die niet in de container of vuilniszak passen, zoals een magnetron, matras of tafel.
Lees het hele artikel op Rodi.nl: klik hier
Gepubliceerd op 22 oktober 2023
In de handleiding die de gemeente Amsterdam heeft opgesteld om meer grip te krijgen op algoritmen, is nog veel ruimte voor verbetering. Zo wordt het algoritme ‘Waardering WOZ-objecten’ bestempeld als een hoog-risico-algoritme dat ter besluitvorming aan het college van de gemeente moet worden voorgelegd. Dat is niet gebeurd
Lees meer op Taxlive van Wolters Kluwer: klik
Gepubliceerd op 20 oktober 2023
Zaanstad heeft zich voor enkele miljoenen ingekocht in een warmtenet, maar sinds dat moment in 2018 is er niet genoeg progressie gemaakt. De gemeente heeft weinig grip op de ontwikkelingen van het eigen warmtenet en is te afwachtend, concludeert de Rekenkamer in een rapport.
Lees meer op NHD: klik.
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20231019_80248971
Gepubliceerd op 20 oktober 2023
De privacy van Amsterdammers wordt bij het gebruik van algoritmen door de gemeente te weinig beschermd, zo oordeelt de Amsterdamse Rekenkamer. Daarnaast schiet de transparantie over algoritmen tekort.
Lees het hele artikel op het Parool: klik.
Gepubliceerd op 20 oktober 2023
Amsterdam controleert niet sluitend alle voorwaarden die aan bouwers van middeldure huurwoningen zijn gesteld. De gemeente houdt vooral afspraken bij die vanaf 2017 zijn gemaakt. Bij huurwoningen die eerder zijn aanbesteed is dat minder duidelijk. Dat constateert de Rekenkamer van de Metropoolregio Amsterdam in het rapport ‘Behoud betaalbare huurwoningen’. De Rekenkamer vindt dat er een sluitender handhavingsbeleid moet komen. Het college neemt het advies over.
Lees het hele artikel op NUL20: klik.
Gepubliceerd op 18 september 2023
De kolenterminals van Rietlanden in de Amsterdamse haven worden verkocht. Onder de vleugels van koper Rhenus lonkt een nieuwe toekomst als overslagterminal voor andere ladingstromen dan steenkool, precies zoals de haven wil voor 2030.
Lees het hele artikel op Parool.nl: klik.
Gepubliceerd op 12 juli 2023
De Rekenkamer Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de preventieve jeugdhulp die Stichting OKT namens de gemeente Amsterdam biedt. De uitvoering is kwetsbaar, maar de gemeente heeft dat mogelijk onvoldoende door. De gemeente weet niet wat zij bereikt met de uitvoering van de preventieve opdracht door Stichting OKT. En dus ook niet of het lukt om (het erger worden van) problemen bij jeugdigen en ouders te voorkomen. Toch is de gemeente van plan om de preventieve opdracht van Stichting OKT vanaf 2027 te verzwaren.
Lees het hele artikel op JeugdplatformAmsterdam.nl: klik.
Gepubliceerd op 2 juni 2023
Het valt de Rekenkamer Zaanstad op dat raadsleden minder schriftelijke vragen stellen. En dat geldt niet alleen voor Zaanse raadsleden.
Lees meer op binnenlandsbestuur.nl: klik.
Gepubliceerd op: 17 mei 2023
Het college van Amsterdam informeert de gemeenteraad onvoldoende over de uitvoering van de aanbevelingen van de rekenkamer.
Lees het hele artikel op binnenlandsbestuur.nl: klik.
Gepubliceerd op 16 mei 2023
De gemeente Amsterdam wil dat aan het einde van dit jaar 80 procent van de Woo-verzoeken (Wet open overheid) binnen de wettelijke termijn wordt afgehandeld. Dat laat burgemeester Halsema aan de gemeenteraad weten. Het college worstelt met het op tijd afhandelen van deze verzoeken, maar wil hierin stappen vooruit zetten.
Lees meer op ad.nl: klik.
Gepubliceerd op 16 mei 2023
De gemeente Amsterdam wil dat aan het einde van dit jaar 80 procent van de Woo-verzoeken (Wet open overheid) binnen de wettelijke termijn wordt afgehandeld. Dat laat burgemeester Halsema aan de gemeenteraad weten. Het college worstelt met het op tijd afhandelen van deze verzoeken, maar wil hierin stappen vooruit zetten.
Lees meer op parool.nl: klik.
Gepubliceerd op 30 april 2023
Amsterdam lijkt hoog spel te gaan spelen om de groei naar een miljoen inwoners bij te benen. Er wachten onzekere tijden, toch koerst het college af op grote investeringen.
Uitgezonden op 29 maart 2023
Is de Amsterdamse binnenstad nog te redden? Zijn de groepen Britten, Italianen en Fransen tegen te houden met een online campagne? En waar komt het modern erotisch centrum – dat sekstoerisme de kop in moet drukken? Genoeg ambities – maar zijn ze haalbaar… Bert Nap over ‘Stay away’.
In deze radio-uitzending wordt ons rapport Project 1012 aangehaald.
Luister het fragment (vanaf 10.06) op nporadio1.nl: klik.
Gepubliceerd op 21 maart 2023
De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers (NVRR) wil dat in de Wet toekomst accountancysector wordt opgenomen dat toezicht op gemeenteaccountants voortaan via een centraal orgaan als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat.
Lees meer op cmweb.nl: klik.
Gepubliceerd op 20 maart 2023
De Nederlandse rekenkamers pleiten in een brief aan de ministers van Financiën en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor centraal toezicht op gemeentelijke accountantsdiensten, in plaats van door de gemeentelijke rekenkamers.
Lees meer op accountant.nl: klik.
Gepubliceerd op 20 maart 2023
Als het aan de gemeentelijke rekenkamers ligt, wordt het toezicht op gemeentelijke accountantsdiensten voortaan uitgevoerd door een centrale toezichthouder zoals de AFM. Ze pleiten daarvoor in een brief aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën.
Lees meer op accountancyvanmorgen.nl: klik.
Gepubliceerd op 18 maart 2023
Deze zomer verwacht de rekenkamer van Amsterdam een opzet op papier te hebben voor een onderzoek naar afval en reiniging in de hoofdstad.
Amsterdam wil in 2050 een afvalvrije stad zijn met schone straten en pleinen. Een stad waar bewoners en ondernemers minder afval produceren. Vooralsnog stijgt de hoeveelheid huishoudelijk afval en zwerfafval in de stad, net als het aantal overlastmeldingen over afval. En er zijn zorgen over het functioneren van de gemeentelijke dienst die verantwoordelijk is voor de afvalinzameling. Verschillende raadsfracties droegen de daarom ‘afval en reiniging’ bij de rekenkamer aan als onderwerp waar zij zich zorgen over maken. Dat schrijft de rekenkamer in een brief aan de gemeenteraad.
Lees meer op afvalonline.nl (inloggen/registratie is vereist): klik.
Bedrijven die veel energie gebruiken, moeten energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dit is de energiebeparingsplicht. In Zaanstad moet de gemeente controleren dat bedrijven de energiebesparende maatregelen ook echt nemen. De gemeente heeft deze controlerende taak uitbesteed aan de omgevingsdienst.
Lees meer op klimaatweb.nl: klik.
Gepubliceerd op 8 maart 2023
In aanloop naar de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen opent woensdag een meldpunt voor kiezers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Daar kunnen ze terecht voor negatieve (en positieve) ervaringen met stembureaus. Hoe is dit bij stembureaus in Amsterdam geregeld?
Lees meer op parool.nl: klik.
Gepubliceerd op 8 maart 2023
Bedrijven in Zaanstad doen te weinig om energie te besparen. De omgevingsdienst moet daarop toezien, maar doet dat onvoldoende.
Lees meer op noordhollandsdagblad.nl: klik.
Gepubliceerd op 7 maart 2023
Zaanstad heeft het toezicht op de uitvoering van verplichte energiebesparende maatregelen door bedrijven laten versloffen. Het is de omgevingsdienst die deze taak uitvoert, maar de gemeente is verantwoordelijk en die heeft zich er verder niet mee bemoeid. De Rekenkamer mist daardoor informatie.
Lees meer op deorkaan.nl: klik.
Gepubliceerd op 7 maart 2023
De Rekenkamer Metropool Amsterdam is negatief over de manier waarop Zaanstad bedrijven controleert die veel energie gebruiken. Omdat de gemeente tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal wil zijn en een groot deel van de CO2-uitstoot van bedrijven komt, moeten die bedrijven minder energie gaan gebruiken.
Bedrijven die veel energie gebruiken zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Zaanstad moet erop toezien dat dit gebeurt en laat dat doen door de Omgevingsdienst. De Rekenkamer constateert “dat de uitvoering en de informatie daarover nog niet op orde zijn.”
Lees meer op deorkaan.nl: klik.
Gepubliceerd op 14 december 2022
De biomassacentrale in Zaandam gaat zijn derde winter in maar is en blijft omstreden. Volgens eigenaar Bioforte is het de schoonste centrale in het land, anderen zien het als een van de grote vervuilers van de stad.
Lees meer op noordhollandsdagblad.nl: klik.
Gepubliceerd op 24 november 2022
Participatie in Amsterdam wordt soms afgehouden, het doel van participatie is zelden duidelijk en de verplichte ‘participatieparagraaf’ in voordrachten van het college werkt niet naar behoren. Dat concludeert de Amsterdamse Rekenkamer in een stevig rapport waarin het participatiebeleid van de gemeente onder de loep wordt genomen. “Het is verontrustend dat zelden duidelijk wordt met welk doel participatie is ingezet en wat de betrokkenheid van Amsterdammers is geweest.”
Lees meer op at5.nl: klik.
Gepubliceerd op 24 november 2022
Ambtenaren leggen zelden uit waarom Amsterdammers niet betrokken worden bij gemeenteplannen, opvallend vaak worden organisaties in plaats van inwoners gevraagd te participeren, en er wordt niet genoeg gestuurd op verantwoording.
Lees meer op parool.nl: klik.