Publieksonderzoek 2018: Handhaving en overlast

Laatste update: 21 februari 2019

Over het onderzoek

Eind 2017 koos ons burgerpanel voor ‘handhaving en overlast’ als centraal thema voor ons publieksonderzoek van 2018. We schreven hier een onderzoeksopzet voor, waarin we het onderwerp afbakenden. We besloten ons te richten op sociale overlast. Bij sociale overlast gaat het om overlast die mensen elkaar aandoen. Bijvoorbeeld geluidsoverlast, overlast van horecabezoekers, of overlast door hangjongeren en –ouderen. We verdiepten ons in de overlastsituaties van vijf specifieke gebieden in de stad: De Punt, Dapperbuurt, Amsterdamse Poort, Oude Pijp en Grachtengordel Zuid.

Lees ook: Publieksonderzoek 2019

In Handhaving en overlast onderzochten we wat de gemeentelijke handhaving bijdraagt aan het bestrijden van sociale overlast in Amsterdam. We keken naar 1) de kwaliteit van het handhavingsbeleid, 2) hoe de gemeente het beleid uitvoert en 3) wat de resultaten zijn die met de aanpak worden bereikt. Zes aanbevelingen volgden uit het onderzoek. Deze waren onder andere gericht op een beter begrip van de problematiek. Ook op het meer op maat inrichten van een aanpak. En tot slot op het zichtbaar en toegankelijk zijn als overheid.

Status

Op 2 april 2018 hebben we opzet van het onderzoek gepubliceerd. Vóór de openbaarmaking van het onderzoek maakten we op 30 januari 2019 een interactieve kaart openbaar over sociale overlast en handhavingsacties in Amsterdam. Uiteindelijk maakten we het onderzoek openbaar op 5 februari 2019. Dat deden we tijdens een publieke bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger. Benieuwd naar de resultaten? Lees de belangrijkste conclusies in het bestuurlijk rapport of bekijk de tijdlijn voor alle deelonderzoeken.

Tijdlijn

3 april 2019

Gehamerd in de gemeenteraad

21 maart 2019

Behandeling in commissie AZ

5 februari 2019

Interview AT5

1 februari 2019

Podcast

30 januari 2019

Publicatie visualisatie

2 april 2018

Onderzoek